Følg Midsona Norge AS

Dette er hva detox egentlig handler om

Blogginnlegg   •   mar 02, 2015 09:33 CET

Ulike former for rens av kropp og sinn har vært en del av tradisjonell medisin og helse. Her i Norge har vi også lange tradisjoner for detox. Både i helsekostbransjen og i media har naturlig rens blitt presentert som mye forskjellig, og det hersker stor forvirring om hva detox egentlig er.
 
Først er det viktig å forstå følgende: Kroppen er selvrensende og selvhelbredende. I utgangspunktet klarer altså kroppen helt fint å rense seg selv. Jeg bruker ofte som eksempel at selv om du har røykt i mange år, og har sorte lunger fulle av tjære, vil lungene vanligvis ha blitt normaliserte og rosa innen et år etter at du har sluttet å røyke. Samtidig er det også et faktum at kroppen bruker 15 år på å halvere kreftrisikoen i forhold til når du røykte. Så på enkelte områder renser kroppen seg raskt. På andre områder trenger kroppen mer tid.
 

Cocktaileffekten
Vi utsetter oss selv for en mengde belastninger gjennom moderne kjemikalier vi omgir oss med. I seg selv er nivåene vi får av de ulike belastningene lave. Diskusjonen i fagmiljøer over hele verden er om summen av små belastninger, selv om de individuelt ikke utgjør noen umiddelbar fare, blir lagret i kroppen og kan inngå nye kjemiske forbindelser og over tid virke sykdomsfremkallende. Ideen om denne såkalte cocktaileffekten får stadig større støtte.
 
Men det finnes ingen magiske løsninger. De aller fleste detox-produkter har liten eller ingen reell effekt. Fra mitt perspektiv er detox enkelt: Gjør mer av det som helbreder, og mindre av det som skader. Gjennom å gjøre enkle grep kan du støtte kroppens naturlige funksjoner for rens og helbredelse og skape minst mulig negativ belastning på kroppen. Detox er en måte å tenke på. Det handler om å velge smart når du er i butikken, og tenke igjennom hvordan vi som mennesker kan velge å leve mer bærekraftig og helsebringende, både for oss selv og planeten. Over tid vil kroppen din bli kvitt eventuelle belastninger og komme i bedre balanse.
  

Her er mine beste tips til en renere hverdag:

  • Spis mer plantebasert. Vi skal ikke så langt tilbake i tid før det var vanlig å spise kjøtt bare én gang i uken. Vårt kjøttforbruk er lite bærekraftig og belaster miljøet. Å spise mer plantebasert er også viktig for helsen. Ha gjerne to veganske dager i uken.
  • Velg naturlige hudpleieprodukter. En kvinne opptar gjennomsnittlig ca. 20 kg kosmetiske produkter gjennom huden i løpet av livet. Kan du ikke spise det, ikke smør det på huden.
  • Inkluder supermat i kostholdet ditt. Supermat tilfører mer av de næringsstoffene det er lite av i ferdigmat og annen prosessert mat. Over tid løfter du helsen og styrker kroppens naturlige funksjoner.
  • Spis mindre sukker. Sukker i de mengder vi inntar, er en av de viktigste kildene til degenerasjon og uhelse.
  • Lag mat fra grunnen. Lær deg å lage rask mat med friske råvarer, så vet du hva du får i deg.
  • Begrens generelt forbruk. Vårt levesett er ikke bærekraftig i det lange løp. Senk forbruket og velg miljøvennlige alternativer.
  • Bli kvitt stress i livet ditt. Stress er anerkjent som en av våre aller viktigste kilder til både fysisk og psykisk sykdom.
  • Dyrk kjærligheten og livsglede. Livskvalitet handler om mer enn mat.

Dette blogginnlegget er skrevet av Supernature-gründer og helsecoach John Opsahl.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.