Gå videre til innhold
Tannkrem som skummer kan gi deg munnsår

Pressemelding -

Tannkrem som skummer kan gi deg munnsår

De fleste er vant med at tannkremen skummer når de pusser tennene, og mange tilegner skummet en del av den rensende effekten i tannkremen. Det de færreste er klar over er at skummet kan gi vonde tilbakevennende sår i munnhulen.

After, eller munnskold, er små, hvite sår som kan være svært smertefulle og tilbakevendende. Barn og ungdom er mest utsatt for å få after fordi aftene påvirkes av hormonelle svingninger.

Sulfat (NLS/SLS) er det som i de fleste tannkremer gjør at den skummer. Det er imidlertid påvist at SLS gjør jobben sin litt for godt. Isteden for å bare fjerne de uønskede bakteriene tar den også med seg de ønskede bakteriene, proteinene og enzymene man har naturlig i spyttet, som er en viktig del av munnens naturlige immunforsvar. Munnen kan altså bli mer utsatt for infeksjoner i perioden etter å ha pusset tennene med tannkrem som inneholder SLS.

After er et utbredt problem

Det er få studier på after i Norge og ingen som presist kan slå fast utbredelsen. Fortsatt henvises det til Tony Axélls studie fra 1976 i Sverige for å få svar på hvor vanlig after er i befolkningen.
Etter 18 000 undersøkelser i to fylker i Sverige fant Axéll at 17,7 prosent av populasjonen hadde ett eller to afte-sår. En annen studie, fra 1975, ble gjort i hele 21 land på 10 000 unge voksne, og viste at 25 prosent hadde hatt minst én episode med after.

Det viktigste er fluor

I følge Helsedirektoratet og Norsk Tannpleierforening er fluor den viktigste komponenten i tannkremen. Dette på grunn av fluorens dokumenterte virkning lokalt på tannoverflaten. Fluoren fungerer best på rene tenner og ved god børsteteknikk.

http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Tennene-og-tannstell/Tannstell-for-barn.aspx

http://www.tannpleier.no/index.php?option=com_content&view=article&id=20:fluor-for-tennene&catid=150:om-tannhelse&Itemid=34

Tips for å unngå munnskold

Norsk Tannpleierforening anbefaler følgende tips for å unngå vonde, tilbakevennende munnsår.

- Bruk tannkrem uten såpestoff, for eksempel Zendium tannkrem.

- Unngå sterke krydder, tomater og andre matvarer du kan reagere på.

- Ta mineral-tilskudd, for eksempel Longo Vital og sink.

http://www.tannpleier.no/index.php?option=com_content&view=article&id=31:after--munnskold&catid=150:om-tannhelse&Itemid=34

Zendium er en produktserie utviklet for å opprettholde god munnhygiene. Serien baserer seg på å styrke munnens naturlige forsvar og å følge rådene gitt av norske og danske tannpleiere. Produktene inneholder ikke SLS, har høyt fluorinnhold, inneholder xylitol og anbefales av Norsk tannpleierforening. Zendium består av tannkremer, tannbørster, munnskyll og salve, alle produktene er tilgjengelige på apoteket.

 


 

Related links

Emner

Kategorier


Midsona Norge AS, tidligere kjent som Midelfart Sonesson AS, distribuerer og markedsfører sterke merkevarer fra en rekke internasjonale og norske samarbeidspartnere, i tillegg til egeneide merkevarer.

Norges ledende leverandør av helse- og velværeprodukter.

Midsona Norge AS er et av Norges ledende selskaper innen salg og markedsføring av sunn mat og helse- og velværeprodukter. Vår misjon er å gjøre det lettere for alle mennesker å leve et sunnere liv.

Midsona Norge AS
Lilleakerveien 8
0283 Oslo
Norge