Gå videre til innhold
Slik beskytter du deg mot flått i sommer!

Pressemelding -

Slik beskytter du deg mot flått i sommer!

Flått! De fleste grøsser ved tanken på disse små blodsugerne – og det med god grunn! Flått regnes som den verste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa. Med disse enkle forhåndsreglene reduserer du sjansen for å bli bitt i sommer.

Flått er i edderkoppdyrfamilien, og er et familienavn for store blodsugende midder. De finnes i alle verdensdeler, og i Norge finner vi dem hovedsakelig langs kysten fra Østfold til Nordland. I Norge er det skogflåtten som er mest vanlig. De voksne hannene er 2 millimeter lange og gråsvarte, mens de voksne hunnene er litt over 2 millimeter med svart hode og bein og brunrød bakkropp. Når hunnflåtten har sugd seg full av blod, kan hun faktisk bli inntil 1,5 centimeter lang!

Sykdomspredere
Flåtten angriper virveldyr, deriblant mennesker og andre pattedyr, og de kan skifte vert flere ganger i løpet av sin levetid. Det er på denne måten de kan spre sykdommer. Flått kan blant annet overføre smitte som kan gi sykdommen lyme borreliose. Dette skyldes bakterien borrelia, som flåtten kan overføre til mennesket når den biter. Hvis det danner seg et ringformet utslett rundt bittet i etterkant, kan dette være et tegn på sykdommen lyme borreliose. Borrelia-bakterien kan i verste fall gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse. Imidlertid er det bare 20-25 % av norsk flått som er bærere av denne bakterien. I 2014 ble det meldt 321 tilfeller av lyme borreliose til MSIS (Meldingssystem for Smittsomme Sykdommer), mens det ble registrert 315 tilfeller året før. Av disse var 80 % smittet i Norge.

Unngå bitt
Med noen enkle forhåndsregler kan du redusere sjansen for å bli bitt av flått i sommer:

  • Dekk deg til med klær hvis du ferdes i områder med mye flått.
  • Bruk gjerne lyse klær, da er det lettere å oppdage eventuelle flått.
  • I områder med mye flått, gå på stier fremfor steder med høyt gress, kratt og lyng.
  • Bruk FlåttA, som har dokumentert effekt mot flåttbitt.


FlåttA – reduserer risikoen for flåttbitt
FlåttA ble lansert i 2014. Virkestoffet i FlåttA er PMD og dette utvinnes fra bladene til et tre i eukalyptusslekten.Dette er et av få virkestoff som gjennom forskning har vist seg å være effektiv mot flått. FlåttA kan brukes av barn fra 3 år og oppover og det skal sprayes på huden før tur.

Når uhellet først er ute
I de fleste tilfeller fører et flåttbitt kun til en rød hevelse. Men flått som har bitt seg fast i huden må fjernes så fort som mulig, da sjansen for å få overført sykdom øker når flåtten er festet til huden i mer enn et døgn. Flåtten fjerner du best ved å ta tak i den med fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner, og dra den rett ut.

Bruk FlåttA forsvarlig. Les alltid etikett og produktinformasjon før bruk.

AUP: 160,-. Selges i apotek.

Kilder: Folkehelseinstituttet, forskning.no, helsenorge.no

For mer informasjon og høyoppløselige produktbilder, kontakt PR- og kommunikasjonsansvarlig i Midsona Norge AS, Marthe Kaasa Færø: marthe.faro@midsona.no, 924 43 955

Related links

Emner

Kategorier


Midsona Norge AS, tidligere kjent som Midelfart Sonesson AS, distribuerer og markedsfører sterke merkevarer fra en rekke internasjonale og norske samarbeidspartnere, i tillegg til egeneide merkevarer.

Norges ledende leverandør av helse- og velværeprodukter.

Midsona Norge AS er et av Norges ledende selskaper innen salg og markedsføring av sunn mat og helse- og velværeprodukter. Vår misjon er å gjøre det lettere for alle mennesker å leve et sunnere liv.

Midsona Norge AS
Lilleakerveien 8
0283 Oslo
Norge