Gå videre til innhold
SUPERMAT – BLØFF eller NÆRINGSBOMBE KOMMET FOR Å BLI?

Pressemelding -

SUPERMAT – BLØFF eller NÆRINGSBOMBE KOMMET FOR Å BLI?

«Supermat er bløff og placebo» sier NRK-programmet Folkeopplysningen (søndag 7/9).  «Supermat er ekstra næringsrike matplanter for alle som ønsker å leve sunnere» sier vi.

To veldig motstridende påstander, så hvem har da rett?

Man blir hva man spiser

Supermat er en av de sterkest voksende trendene innenfor helse og skjønnhet, og har på kort tid blitt en av de aller største kategoriene i helsekostkanalen. «Man blir hva man spiser» har blitt en sannhet for stadig flere, og mange utviklingstrekk støtter opp under dette. Frukt og grønt øker dobbelt så mye som dagligvare for øvrig, salg av økologisk mat vokser betydelig og det dukker opp juicebarer på stadig flere gatehjørner. En herlig utvikling! Ja til ren mat og sunne næringsstoffer sier nå vi.

Det er altså ingen tilfeldighet at supermat har blitt så populært. Supermat er en betegnelse på over 70 ulike matplanter med en bredspektret næringsprofil og svært høye næringsverdier, og kan bidra til å løfte et allerede velbalansert kosthold. I tillegg vet vi at 40 % av nordmenn fortsatt ikke spiser grønnsaker til middag, og at svært få får i seg minimumet på 5 enheter frukt og grønt hver dag. Supermat har kommet for å bli.

«Folkeopplysningen» – bløff eller bare dårlig research?

Programmet er allerede før sending innklaget til PFU av John Opsahl for grove brudd på god presseskikk, falske fremstillinger, sammenligninger og oppkonstruerte analyser som skal støtte opp under en forhåndsdømt konklusjon. Programmet tilpasser spørsmålsstillinger og redigerer svar for å skape en dramaturgi ment for å underholde og skape sensasjon – i stedet for å faktisk opplyse seeren med en naturvitenskapelig tilnærming. De bryter sine egne «regler».

·  Innleide eksperter i programmet hevder at det mangler forskning på supermat. Det finnes utallige studier og forskning på at supermatvarer gir effekt. Det er lett beviselig at supermat inneholder svært bredspektrede og høye konsentrasjoner av næring, i tillegg til at det bygger på lange tradisjoner som både mat og folkemedisin. En ekspert påstår at kildereferansene i boka «Supermat» kun er fra kvinneblader og ikke seriøs; noe som beviser at hun ikke har undersøkt det. Boken har hovedsakelig referanser til forskningsdatabaser som eksempelvis Pubmed.

·  I programmet blir kål og spirulina sammenlignet. Folkeopplysningen har på nrk.no sagt at de har gjort denne analysen selv, på frysetørket kål og tørket spirulina. Etter at Opsahl ba om å få denne analysen, viser det seg at de bare har tolket tall fra en database i USA, oppgitt feil næringsverdier fra feil type produkt. Nå som dette er blitt avslørt, velger Folkeopplysningen å endre på programmet i etterkant. Det var altså ingen reell vitenskapelig analyse, opplysninger ble holdt tilbake om positive egenskaper ved spirulina og dens næringsinnhold, og grove feil ble opplyst om i reportasjen. Alt for å støtte opp under dramaturgien og en ønsket konklusjon. En langt fra naturvitenskapelig tilnærming til å lage et informativt TV-program.

·  Tallene som blir presentert avviker sterkt fra Bamas egne analyser på norsk kål og våre analyser på spirulina.  Se vedlegg for mer info. Det er irrelevant og ulovlig å sammenligne to forskjellige matgrupper som kål og spirulina i kommersiell sammenheng*.

Supernatures produkter er av meget høy kvalitet, og gjennomgår strenge kontroller i Midsonas kvalitetsavdeling. Vi vil bidra med en enkel, etisk og sunn vei til bedre helse og livskvalitet. Vi ønsker å bidra til opplysning for folk flest slik at de selv kan ta kvalifiserte valg vedrørende eget kosthold og helse, og oppfordrer til en opplysende og konstruktiv debatt rundt dette.

Supermat er ingen bløff! Supermat er god helse!

 

Kontaktperson: Markedssjef Midsona: Vibeke Stensland , mobil 930 46 017

* Forskriften om Ernærings- og Helsepåstander


Emner

Kategorier


Midsona Norge AS, tidligere kjent som Midelfart Sonesson AS, distribuerer og markedsfører sterke merkevarer fra en rekke internasjonale og norske samarbeidspartnere, i tillegg til egeneide merkevarer.

Supernature er en merkevare i Midsona Norge. 

Norges ledende leverandør av helse- og velværeprodukter.

Midsona Norge AS er et av Norges ledende selskaper innen salg og markedsføring av sunn mat og helse- og velværeprodukter. Vår misjon er å gjøre det lettere for alle mennesker å leve et sunnere liv.

Midsona Norge AS
Lilleakerveien 8
0283 Oslo
Norge