Følg Midsona Norge AS

Visste du at kun én kaneltype blir kalt «ekte kanel»?

Pressemelding   •   apr 20, 2018 10:50 CEST

Det finnes to typer kanel, men kun én av dem er ekte. Den ene kaneltypen kommer fra Sri Lanka. Den andre er mer vanlig i norske butikker og stammer fra Kina. Ceylon og Cassia er navnene på dem, men kan du forskjellen på de to typene?

Ceylon-kanel kommer fra Sri Lanka, som faktisk tidligere het Ceylon. Denne type kanel blir også dyrket i Indonesia, Brasil og Egypt. Det er denne typen kanel som blir ansett som den ekte type kanel.

Den andre typen kanel er mer vanlig i norske butikker, og heter cassia-kanel. Denne stammer fra Kina, og er den typen de fleste har på grøten her i Norge.

Cassia-kanel er litt grovere enn ceylon-kanel, mens Ceylon kan du enkelt knuse mellom fingrene, og ligner på konsistensen til melis. Cassia er også litt søtere og har en mørkere farge enn ceylon. Ser du forskjellige kanelstenger er det den med tynnere blader som er den ekte ceylon-kanelen.

Ceylon har lavere kumarininnhold

Et viktig stikkord når det kommer til forskjellen mellom de to kaneltypene, er kumarin. I cassia-kanel, som er den kaneltypen vi finner i de fleste butikkhyller, er det mer kumarin enn i ceylon-kanel. Kumarin gir smak, men det er også et giftstoff som i store mengder kan skade leveren.

Mattilsynet anbefaler derfor de som har et jevnt høyt forbruk av kanel om å begrense inntaket sitt (1). Anbefalingen er basert på en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i 2010 (2). Spesielt utsatt er små barn som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te. Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel eller drikker kanelbasert te kan også overskride grensen for hva som anses som trygt (1). Mattilsynet mener at 1,4 gram kanel per dag ikke bør overskrides. Et normalt bruk av begrensede mengder kanel som krydder innebærer ikke en helserisiko (3).

Anbefalingene fra Mattilsynet og risikovurderingen fra VKM tar utgangspunkt i mengde og forbruk av cassia-kanel, som inneholder mest kumarin. Ceylon-kanel inneholder mye mindre kumarin enn Cassia, noe som gjør at Ceylon-bruk utover 1,4 gram daglig ikke innebærer samme helserisiko. Folk reagerer på kumarin i ulik grad. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin (1). Dersom du bruker mye kanel i maten kan det være lurt å sjekke hvilken type kanel du får i deg.

Ekte Helios Ceylon kanel i «Bra godt»

I vinter og vår har Berit Nordstrand og Klaus Sonstad kokkelert sammen i TV 2-serien Bra godt. Her bruker Nordstrand økologisk ceylon-kanel fra Helios. Dette er ekte kanel fra Sri Lanka. Helios sin kanel er mildere i smaken og inneholder betydelig mindre kumarin enn vanlig kanel (cassia), som er langt vanligere å finne i butikkhyllene. Prøv gjerne Helios Ceylon kanel i Berits epleform:

Ren matglede siden 1969 

Kjernen i Helios er økologisk kvalitetsmat, et krav vi aldri firer på. Våre verdier er mer trendy enn noen gang, og vi er stolte over at dette er verdier vi har representert siden 1969: kvalitet, omtanke, trygghet og god smak. For oss betyr det at vi står for noe varig, noe ekte og at vi er tro mot det vi tror på! Vi svinger ikke kappen etter vinden, men tror på et langsiktig arbeid mot ren, ekte og ærlig mat som er bra for oss mennesker, for dyrene og jorda vår.

Helios Ceylon kanel selges i helsekost og i dagligvare.

Kilder
(1) http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/diverse_retter_produkter_og_ingredienser/storforbrukere_bor_begrense_inntaket_av_kanel
(2) https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/risikovurderingavinntaketavkumarinidennorskebefolkningen.4.a665c1015c865cc85bdf8cb.html
(3) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel

For mer informasjon og høyoppløselige bilder, kontakt innholdsprodusent og pressekontakt i Midsona Norge, Hans Ola Hevrøy: 91 52 86 72, hans.ola.hevroy@midsona.no

Vi er Midsona Norge

Midsona Norge AS er et av Norges ledende selskaper innen salg og markedsføring av sunn mat og helse- og velværeprodukter. Vår misjon er å gjøre det lettere for alle mennesker å leve et sunnere liv.

Hos oss finner du et bredt utvalg av ren, økologisk mat som hjelper deg å ta sunne, gode og bærekraftige valg. Foretrekker du plantebasert, vegansk eller glutenfritt finner du også mange spennende produkter i vårt sortiment.

Vi tilbyr også produkter innen kosttilskudd, forkjølelseslindring, fordøyelse, sportsernæring, hygiene og kroppspleie, for å hjelpe deg til en sunnere og bedre hverdag.

Vi har mattrygghet og kvalitet som øverste prioritet. Vår kvalitetsavdeling jobber daglig for å sikre at du skal kunne gjøre et trygt valg når du velger våre matvarer eller helse- og velværeprodukter.

Våre varemerker finner du på apotek, i dagligvare, i helsekost/faghandel og på nett.Vi representerer merker som blant annet Alpro, Helios, Biopharma, Atkins, Philips Avent, Friggs, Supernature, RFSU, Asan, Soma og Humble Brush.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks <a href="http://midsona-norge-as.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Personvernerklæring</a>.